Kerkelijke Provincie Keulen

De Kerkelijke Provincie Keulen
 
IndexPortaleFAQZoekenRegistrerenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen

Deel | 
 

 Hagiografie van Sint Arnvald

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Lancelot
Hoofdscriptor
avatar

Aantal berichten : 133
Localisation : Leiden
Registration date : 29-12-11

BerichtOnderwerp: Hagiografie van Sint Arnvald   za jun 16, 2012 8:20 pm

Citaat :
De officiŽle hagiografie van Bisschop Arnvald
Geschreven door broeder Roger in ballingschap in een cisterciŽnzer klooster.

Het leven van de Zalige Arnvald

Wie was de religieuze priester van Sancerre, Berrichon, kardinaal en pauselijke nuntius aan de dienst van paus Nicolaas V, abt Noirlac en rector van de CisterciŽnzer orde? Ridder van Genade, hoogwaardigheidsbekleder van de Orde van het ziekenhuis en prive-biechtvader in de lijn van de hertogen van Berry.

"Het volgende is de zekere waarheid. Omdat dit bewezen is door getuigen die verkozen zijn voor hun eerlijke wetenschap, en omdat zij traditioneel goed gekeurd zijn.íí

De wortels van Aristoteles

De vrome Arnvald was een spiegel van kerkelijke ornament van zijn tijd. Hij was een advocaat en de vader van dissidenten, de armen, de weduwen, wezen ťn trouwe beschermer van het hertogdom Berry. Hij woonde op een familieboerderij in de parochie van Dahlem, in de Aristoteles prinsbisdom Luik een leen van het Heilige Roomse Rijk. Zijn ouders waren voorzichtig om hem op te leiden, zijn moeder was heel vrome wat meehielp aan zijn toekomstige heiligheid. Al in zijn jonge jaren kreeg hij deze vroomheid mee, ook van een mentor die in zijn vaders huis woonde. Deze mentor leerde hem de eerste beginselen van de wetenschap, de kleine jongen toonde veel interesse hiervoor. Hij bezocht de kerken, luisterde goed in de kerkdienst, waar hij gebruikt om te bidden naar Aristoteles en Christos .Hij biechtte elke dag.

Zijn juridische en theologische groei

Gedwongen tegen zijn wil moest hij zijn geboortestad te verlaten als gevolg van een zware hongersnood. Arnvald trok door het gehele Koninkrijk van Frankrijk, op zoek naar geluk en de deugden. Hij las voor het slapen gaan altijd het boek der Deugden. Met genoeg hoorde zijn vader over Arnvald zijn vorderingen, de decaan van de Universiteit van Parijs, nodigde Arnvald uit om daar te studeren en hij wijdde zich aan de studie van de logica en de Kunsten; wetenschap gebruikte hij ook. Al snel was hij was hij zich meester op de gebieden die hij studeerde. Toen veranderde hij zijn leerweg en ging naar de tekst van Aristoteles, theologie en kerkelijk recht luisteren. Na zijn geleerde studies in de wettenschap, ging hij naar Parijs. Ondanks zijn jeugd kwam hij daar terug om burgerlijk recht te studeren onder de beroemde leraar Volpone de Medici. Ook zijn studie daar ging goed waardoor hij al snel afgestudeerd was. Na zijn opleiding burgerlijk recht, trad hij in dienst van de hertog van Berry Volpone die hem zijn voornaamste rechtvaardigheid lied gebruiken als rechter. Jarenlang werkte hij trouw als rechter en ondersteunde hij de hertog waar hij maar kon. Hij woonde bij een geleerde en vrome monnik van de Orde van S. Francis, broerder Norv, kardinaal en aartsbisschop van Narbonne. Van hem leerde hij De Rooms Aristotelische Kerk en de interpretatie van de Heilige Schrift kennen. Dit werd de veerkracht voor het ontsteken van zijn wil in de liefde van God, zoals zijn prachtige leraar hem deze uitspraak liet weten. Arnvald werd al snel bekend door zijn vele bezoeken aan de vader, deze had een hoge reputatie. Zo kwam hij kwam op het idee om de heilige verachting van de wereld achter zich te laten. Hij besloot om God te dienen en de kerk, iets wat hij al lang geleden gepland had.

Zijn toewijding aan het dienen van God

Zijn wijding in de kathedraal van Bourges werd geleid door kardinaal Turambar. Dit was de voltooiing van haar prestigieuze tour, het leiden van een heilig en stichtelijke leven. Hier waren de hertog, de kardinaal en de bisschop van Volpone op de hoogte van, zij besloten de Burggraaf van Vierzon in een vertrouwde kwestie tot abt van Noirlac te benoemen. Noirlac was een cisterciŽnzer abdij. De vijftiende eeuw was een ramp voor de cisterciŽnzer orde: de strijd tegen het Engelse plunderaars, de pest, en criminaliteit. De vijf belangrijkste kloosters van de cisterciŽnzer orde (Citeaux, La Ferte, Pontigny, Clairvaux en Morimond) verdwenen een voor een in de chaos van de eeuw. Vader Arnvald openbaarde de wereld zoals hij toen zag, en baseerde zijn werk op de nieuwe stichting en het heil van de Orde.

Zijn oproep naar Rome

Op de hoogte van zijn grote verdiensten en zijn vrome leven, riep de Heilige Vader Paus Nicolaas V Arnvald naar Rome op grote bijeenkomst van allen die hem kenden in Berry. Zoals gebruikelijk in die tijd kreeg Arnvald een paard als geschenk, maar hij verkocht het maar al snel gaf in Bourges het geld aan de armen, en kwam toen naar Rome te voet. In de overtuiging dat God hem had gestuurd als beloning voor zijn dienst in de kerk, werd hij de Heilige Vader en Kardinaal Arnvald. Zelfvertrouwen, kreeg hij van Nicolas V om aan het werk te gaan als zijn pauselijke nuntius verantwoordelijk voor de versterking van de diplomatieke banden tussen Vaticaan en broederlijke regio's om een bescheiden bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van De Rooms Aristotelische Kerk in het koninkrijk.

Zijn conceptie van rechtvaardigheid

In dienst van de hertogelijke Maisnon Berry, vervulde hij zijn ambt met grote integriteit. Arnvald dacht dat iedereen onder de indruk van zijn deugd, en je merkte dat hij nooit zijn zin uitsprak. Op de momenten dat hij alleen was rolde de tranen over zijn wangen hij dacht dan aan het zanjaba geschillen op basis van de inherente goddelijke rechtvaardigheid en respect voor de menselijke wetten. Hij had getracht om mensen die wel iets zagen in zijn stelling beroep te laten op de wet om te voorkomen dat deze werd verandert, maar hij kwam niet tot een overeenstemming, de rijken hadden het kiesrecht en niet de armen. Zelfs met de gebruikte woorden van onrechtvaardige vervolging en kwaad oordelende zij tegen hem. In geen geval heeft gunstige behandeling naar het hof de voorkeur aan een vriend om Zijn Eminente Franciscaanse Kharkov van Saissac Burggraaf Bouboule veroordelen alvorens af te wijken van zijn ideaal van extreme integriteit en de goddelijke gerechtigheid. Ik dacht dat iedereen het recht had om beroep te doen op de onschuld. En toch zijn de meeste armen geprezen met , met gebrek aan zorg en ondersteuning. Maar als de grote heren, die hun klachten negeren, zoals altijd nooit geklaagd hebben en zeggen dat hij nooit oneerlijk is geweest, Maakte dat de verdediging van een zaak niet goed. De rechter heeft dan een correct onrechtvaardig uitspraak gedaan, noch van wie de verdediging dan ook goed was, links of rechts.


Zijn diensten aan de welvaart van het Koninkrijk

De regent van Frankrijk, Levan III, had gehoord over Arnvald. Om zijn gretigheid te verbergen en meer rechtvaardigheid uit te stralen nodigde hij Arnvald uit in zijn Geheime Raad. Hij had dus Arnvald de vroomste waardigheid van Frankrijk en de hťt voorbeeld in het Hof van het Beroep, als Eerste Voorzitter aangesteld om misstanden en schendingen van de feodale rechters uit heel Frankrijk te berechten.

Uitingen van vriendschap en vroomheid:

JuJu (hertog van Berry)

Citaat :
Vurige gelovigen van De Heilig Rooms Aristotelische Kerk , Arnvald benoemingen waren snel. Hij werd rector van de cisterciŽnzer orde als abt van de stammoeder Abdij Noirlac op 10 mei 1451. Arnvald is de stichter van de cisterciŽnzers RR die na verloop van tijd gelijk is gestroomd met de RR van de Franciscaner broeder Nico. Zeer snel werkte hij zijn evangelische werk af en werd beloond, hij werd benoemd tot kardinaal Arnvald in mei 1451 tegen het einde van de curie van De Heilig Rooms Aristotelische Kerk . Hij werd ook een van de vier sponsoren voor de senior-adviseur het hoofd van de tbs van de Heilige Graal. Eind augustus 1453 werd hij benoemd tot kardinaal Arnvald apostolisch nuntius, hij kreeg de leiding van de diplomatieke betrekkingen ontrend de Heilige Stoel. Hij nam deel aan de onderhandelingen over concordaten ,de betrekkingen tussen de regio's: dauphine, Auvergne, aunjou en de kerk. Arnvald werd een actieve en invloedrijke kardinaal in de Romeinse curie. Het ziet er ook naar de toekomst van de kerk buiten zijn werkzaamheden goed zal blijven draaien, omdat hij de beroemde theologisch onderzoek seminar Noirlac voor De Heilig Rooms Aristotelische Kerk heeft laten bouwen voor de toekomst van de Kerk.


Humbert

Citaat :
Ik heb u niet lang genoeg gekend, waarschijnlijk. Maar ik blijf onder de indruk van het werk dat u hebt gedaan voor Noirlac en de Kerk. Mijn gebeden begeleiden u van harte.


Vilca

Citaat :
Vaarwel mijn broer. Werk aan je zijde in de curie. In deze korte tijd was er veel vreugde en ik leerde veel dingen.
Je zult voor altijd in de geschiedenis van de Kerk blijven, wat er ook gebeurt met de Kerk en in onze gedachten zul je ook blijven.


Jcaest

Citaat :
Een van de steunpilaren van De Heilig Rooms Aristotelische Kerk verlaat ons. Ik wens u goede weg ...


Lescure

Citaat :
EN LUA!

Het is door u dat ik met mijn kleine werk ben begonnen als een theoloog. Hoe verder te gaan zonder jou?


Trufaldini

Citaat :
Je kon de waardigheid en eerbied zien op het gezicht van Trufaldini. Hij had weinig gelegenheid om te spreken tegen de persoonlijke Arnvald, en met oprechte spijt daarvan.

God hebbe zijn ziel, hij denkt aan je. We kunnen daar beter praten ooit.


Lorgol

Citaat :
En dat zijn ziel kan worden ontvangen aan de rechterhand van de Heer in het paradijs ...
AMEN


Karel

Citaat :
De rector van de Congregatie van Sint Thomas had geweten dat Arnvald worstelde om zijn leven, anders zou hij graag met hem te werken in rustiger tijden .... maar de Heer had andere plannen.

Maar de abt Noirlac zou zijn gelukkig geweest, de broeders van alle regioís waren verenigd vandaag ... zijn vertrek, verenigd in het gebed om dit alleen vieren, zonder iets anders te grijpen.

Degenen die het goede gedaan hebben zal stijgen om te leven ...

* Moge de Heer over u waken ... * Arnvald gelanceerd in de thomistische ...


Stichtelijke woorden van de zalige Arnvald:

-Er zijn aflaten die een rechtsweigering opeisen.

-Niets is heiliger dan de integriteit. Mijn geloofwaardigheid is afhankelijk van deze deugd.

-De kracht van iemand die in God, gelooft niet in God, maar in het geloof.

-Het vinden van het recht van een aristotelische moet alle menselijk wezens begeleiden.

-Zegen en groeten op een leuk manier

-Veeleisend is een basisregel. Persoonlijke integriteit is een principe. Zorg ervoor dat het onderhoud van rechtvaardigheid en waarheid je doel is.

-Mijn (ambts)kleed als magistraat verplicht me onpartijdigheid. De schuldigheid van een vriend roept me op tot strengheid, want dat is mijn taak.

-Ik ben op zoek naar extreme integriteit.

-Moge God ons houden!

Symbolen in verband met:

Maxim: Een slaaf zou naar de gedachten minder kans hebben om aan de toorn van de machtige te trekken, maar er komt een moment in het leven waar een eerlijk man zwijgt om te verliezen het gevoel van eigenwaarde.

Religie: De schaal (symbool van rechtvaardigheid en aristotelische gulden)

Gerelateerde elementen: rechtvaardigheid, integriteit en waarheid.
Patroonheilige van rechters, advocaten en rechtzoekende (Justitie), monniken (Waarheid) en ridderlijkheid (macht)
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
 
Hagiografie van Sint Arnvald
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Sint Katrijn.

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kerkelijke Provincie Keulen :: Aartsbisdom Keulen :: De Bibliotheek :: Scriptorium-
Ga naar: