Kerkelijke Provincie Keulen

De Kerkelijke Provincie Keulen
 
IndexPortaleFAQZoekenRegistrerenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen

Deel | 
 

 Sint Bynarr (PJ) patroonsheilige van het hertogdom BourgondiŽ

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Lancelot
Hoofdscriptor
avatar

Aantal berichten : 133
Localisation : Leiden
Registration date : 29-12-11

BerichtOnderwerp: Sint Bynarr (PJ) patroonsheilige van het hertogdom BourgondiŽ   zo jun 17, 2012 7:50 pm

Citaat :
Hagiografie van Sint Bynarr

I - Introductie

Saint Bynarr is de patroonsheilige van het hertogdom BourgondiŽ, en het symbool van harmonie, nederigheid, discreet geloof en rustgevendheid.


II - Jeugd en vroege carriŤre

De populaire en zeer gerespecteerde heilige Vader Bynarr was geboren in BourgondiŽ in 1407 en stierf op een onbekende datum in het jaar van genade 1453. Zijn ouders waren arm, ondanks hun vaardigheden in het beroep smeden.
Ondanks een gewone fysieke kracht, had de jonge Bynarr een ongewoon intelligent. De eerste dag van zijn communie maakte hij indruk op een priester met zijn theologische kennis uit het vlijtig voorlezen van het Boek der Deugden, het enige boek van de ouderen. De priester was in feite zo onder de indruk, dat hij als mentor van de jonge Bynarr, beloofde op een grote toekomst in de kerk. Hij werd een bron van intense trots voor zijn ouders.
Op het seminarie bleef hij indruk maken op de geestelijken, in het bijzonder aartsbisschop Pandorim, aartsbisschop van BourgondiŽ.
Hij werd lid van de grote en edele CisterciŽnzer Orde, gesticht door de heilige Arnvald. Hij werd benoemd tot pastoor van Semur en was meerderen malen gevestigd in andere parochies in BourgondiŽ. De bisschop benoemde de jonge priester tot aartsbisschop van BourgondiŽ vlak voor zijn verdwijning.

III - Zijne Eminentie, kardinaal Bynarr

Broeder Bynarr werd later een van de 12 kardinalen van de Romeinse Curie. Bij de hervorming van de Kerk, op initiatief van Eugene V, kreeg hij het bisdom Auntun toegewezen die bij zijn woonplaats werd gevoegd.
Hij werd ook hoofd van de Congregatie van de Nuntiatuur met Zijne Eminentie, kardinaal Aaron Nagan. De reden van zijn doorgang naar de nuntius waren zijn grote diplomatieke vaardigheden, die hij vreedzaam gebruikte om problemen in de Aristotelische vele crises van zijn tijd op te lossen.
In januari 1454 kreeg hij de post van Metropoliet aartsbisschop van Lyon, vacant sinds haar oprichting en die overeenkwam met een betere kwaliteit van de kardinaal en in zijn werk voor de Kerk. Later, bewust van de noodzaak om de gelovigen gelukkig te houden, investeerde in de Congregatie in de Verspreiding van het Geloof: Bynarr was ook een groot evangelist.

IV Ė Terug naar de basis

Als kardinaal-kanselier van de Congregatie van de verspreiding van het Geloof, wijdde hij veel tijd bij gelovigen om dichter bij hen te staan. Hij had de gave om een ruzie, de omgang en onderhandelingen te sussen. Hij was een voorbeeld voor zijn volgelingen die kwamen luisteren naar zijn zachte religieus woorden gesproken in mooie hoeveelheden.
Naast zijn bijdragen aan de lokale kerk, raakte hij ook betrokken in de politiek. Hij werd voor het eerst, voor zijn stad, leider en adviseur van de boeren. Hij toonde grote liefde,vooral voor de armen. Hij was ook een rechter en agent van BourgondiŽ tijdens de crises van de Fronde.
Wij hebben gemerkt, dat elke betrokkenheid in de politiek, bijdroeg voor de vereidhei om bij te dragen aan de waarheid van Aristoteles en zijn verlangen naar rechtvaardigheid en eerlijkheid. Hij wijdde zijn leven op alle niveaus om zijn broeders van de Roomse- Aristotelische gemeenschap te helpen. Bynarr werd al snel beschouwd als een heilige door de mensen in de Bourgogne. Hij hielp de kerk te vestigen in het hart van het hertogdom BourgondiŽ. BourgondiŽ is nu een van de meest grootste hertogdommen Aristoteles: Dat is dankzij hem en zijn actie.

V Ė De Angst en een Wonder

Hij voelde dat de dood eraan kwam, hij benaderde nog meer van zijn volgelingen, met wie hij nauwe banden had. Hij verlangde ernaar om in een kerk in BourgondiŽ te begraven in vriendschap met Aristoteles, hij leefde welvarend en had een machtspositie op de Rijken. Hij ging gewillig om met zijn volgelingen om hen te ontmoeten en was altijd voorstander geweest van de voorgestelde openstelling van de Abdij van Cluny.
Enkele uren voor zijn dood, toen hij stervende was, gaf hij zijn het laatste sacramenten en toen werd hij bezocht door een jongere die de pokken had. Artsen hadden voorspeld dat kind aan het einde van de week dood zal zijn. Hij en zijn ouders gingen naar de pastoor en smeekte de Almachtige om vergeving. De priester bad voor hen en wilde dat ze om te vertrekken, hij wilde niet de pokken te vangen, maar Bynarr, zijn stem die hem diende als diplomaat, nodigde hem uit om langs te komen. Dus hij nam hem in zijn armen. Tegelijkertijd plukte hij een lelie die groeide in een houten bakje op de vensterbank.
Bynarr zei toen tegen de patiŽnt:

Citaat :
"Morgen ben ik niet langer van deze wereld, ik heb de Allerhoogste zo goed gediend als ik kon en nu roept hij me om met hem mee te gaan, maarom je toch te willen helpen, om alles te doen wat ik kan daarom zal ik vanavond bidden dat de Almachtige je zou willen genezen, als ik op zal stijgen, wordt je genezen. Morgen, terwijl ik in mijn sterfbed zal liggen, zal je wakker worden. Ga, neem deze lelie en ga naar huis om te bidden! "

Het kind knikte en keerde terug met tranen van vreugde. De hele nacht toen hij in slaap viel, bad hij tot de Almachtige. Bynarr, wenste niet te worden bezocht om voor het kind te bidden met al zijn ijver, wat hij tot middernacht deed, toen riep Almachtige hem in slaap. De volgende dag vond Bynarr de dood met zijn handen in een gebed, met gesloten ogen en een glimlach van waardering op zijn lippen. Ondertussen, wekte het kleine kind dat hij had genezen. Buiten zijn huis, vonden ze tientallen lelies. Verschillende mensen bevestigd dat hij in door zijn goede gezondheid elke dag voor de lelies had gezorgt.

In het leven van Sint Bynarr, merken wij zijn buitengewone bijdragen aan de nuntius en de Congregatie voor de verspreiding van het Geloof. Wij herinneren ons ook het belangvan gelovigen en de tijd die zij voor het geloven over hebben. Zijn nederigheid is legendarisch.
Hebbe zijn ziel.

Inspirerende getuigenissen

Kreuz Castelnou, kardinaal aartsbisschop van Aries schreef:
Bynarr had de gave om een ruzie, de omgang en onderhandelingen te sussen. Hoe dan ook, dit is hoe ik altijd het gevoel gehad ...

Hij dwong respect, vriendelijkheid af in zijn aanwezigheid. Ik had de kans om hier vaak over te denken, om het eerst te ontdekken als zijn begeleider toen hij pauselijke nuntius was. Hij was een van de pijlers en van essentieel belang voor mijn gevoel voor de kerk voor een lange tijd, niet alleen in zijn provincoe. Hij was discreet, en zeer vriendelijke altijd in staat het goede in een mens te zien of de talenten aan te wijzen.

Hij blijft in mijn geheugen en mijn hart zijn als een nauwgezette discrete werker. Denk er eens over, en zie het aantal werken, ideeŽn, projecten, wat hij gemaakt had. Nooit pochte hij dat hij de langst dienende Kardinaal was in functie. Als hij heiligverklaard wordt, zal hij de patroonheilige van de nederigheid en de harmonie zijn. Dat is mijn mening.


Lodovicus, aartsbisschop van Cambrai
Citaat :
Al de heiligheid van Bynarr ligt in zijn nederigheid en zijn geloof: stil en rustgevend.Vader Elmoron, kardinaal aartsbisschop van Bordeaux
Citaat :
Ik ben verbijsterd door zijn plotselinge dood, nog steeds een groot verlies ... Ik had het voorrecht om veel te bespreken met de kardinaal, het was heel betrokken maar toch zo hecht. De Allermachtigste heeft hem meegenomen, ik zal voor hem bidden zoals het hoort.


Gandalf_Nim, hoogwaardigheidsbekleder van Templar
Citaat :
Ik bid dat Bynarr eens terug bij ons zal keren. Heer, als het u behaagt, geef hem ons wat langer terug, we hebben zulke mensen nodig ...


Hludowic, bisschop van Autun
Citaat :
Hludowic stond op het centrale plein van Rome. Hij hield een perkament voor de hertogelijke BourgondiŽ vast. Hij las het, zijn stem beefde, zijn keel zat dicht, maar iedereen zag het.


Citaat :
Monseigneur Bynarr stierf op de zestiende dag van de negende maand van het jaar van genade 1454. Wij nodigen u uit om langs te komen en in de kapel naast het klooster waar hij zijn laatste uren doorbracht. De begrafenis vindt plaats dit weekend in Semur en zal ofifceel door pater Hludowic worden geleid. In overeenstemming met zijn laatste wensen, zullen drie mannen, heer: Snell, Leitmotiv en Kafit, en drie vrouwen: Indira Dames, Titco en Zaina de kist dragen naar het kerkhofwaar monseigneur Bynarr zal worden begraven met Dame Cosette.

Ik wil zeggen dat Vader Lodovicus, vicaris van Langres, aan mijn zijde zal staan voor de begrafenis. De exacte datum van de ceremonie zal binnenkort worden meegedeeld.

Hludowic antwoordde, met gebogen hoofd. Ik heb zijn begrafenis georganiseerd, dit was niet alleen voor een meester maar ook voor een vriend.


Inorn, aartsbisschop van Lyon
Citaat :
Wat een tragedie!

Ik zou bij de begrafenis als eerbetoon nog een laatste keer Bynarr, de priester, groette zoals hij mij bevolen had.


Pater San Giovanni, kardinaal
Citaat :
Hij heeft geholpen onze kerken te laten groeien, zijn werk niet tevergeefs is geweest, moge hij rusten in vrede.


Vilca, de voormalige kardinaal
Citaat :
Hebbe zijn ziel. Moge hij rusten in vrede. Zijn leven is intens geweest, hij werkte hard voor de Kerk.


Relikwie

Zijn lichaam werd begraven in een zijkapel van de kerk Semur.
Een slot van bruin haar dat toebehoorde aan zijn leven wordt bewaard in een reliekschrijn in de kerk van Semur in zijn geboortedorp van het hertogdom BourgondiŽ.


Elementen in verband met:

- Hertogdom BourgondiŽ
- Bescheidenheid en Harmonie
- Nederigheid, discreet geloof en rustgevend


Lyrics:
"Door het langzame, toch vooruit"
"Excommunicatie is een heilige wapen"
"Een leven is terug naar een begin" (Brief aan de Auvergne voor de moord op Hertogin Zeroukay)


Gebed voor de Heilige Bynarr

Citaat :
Een groot man voor de Kerk
Onze vriend de vurige Bynarr
We kunnen alleen maar denken
In goedheid dat leidt tot de goddelijke waarheid

AMEN
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
 
Sint Bynarr (PJ) patroonsheilige van het hertogdom BourgondiŽ
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Sint Katrijn.

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kerkelijke Provincie Keulen :: Aartsbisdom Keulen :: De Bibliotheek :: Scriptorium-
Ga naar: