Kerkelijke Provincie Keulen

De Kerkelijke Provincie Keulen
 
IndexPortaleFAQZoekenRegistrerenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen

Deel | 
 

 De Congregatie voor de Geloofsleer

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Guy FawkesAantal berichten : 32
Registration date : 05-04-13

BerichtOnderwerp: De Congregatie voor de Geloofsleer   zo apr 14, 2013 12:02 pm

Citaat :
De Congregatie voor de Geloofsleer


De Congregatie voor de Geloofsleer is de bewaarder van de onmetelijke wijsheid die de Schriften bevatten en de Promotor van de Zaak der Heiligen van de Universele Kerk. Het houdt zich bezig met de studie, opmerkingen en publicatie van de dogmatische teksten. Het garandeert de integriteit, en het eeuwige behoud van de teksten.

De Congregatie voor de Geloofsleer wordt geleid door de kanselier van de congregatie, een kardinaal benoemd door zijn collega’s in de curie.

Het statuut van theoloog

Het Cenakel van de Congregatie voor de Geloofsleer bestaat uit de volledige vergadering van theologen van de Congregatie van de Congregatie voor de Geloofsleer. Het Cenakel komt samen achter gesloten deuren.

Materiële zaak – Men kan de rang van theoloog voor de Congregatie voor de Geloofsleer krijgen bij het voltooien van een speciaal georganiseerd seminarie in Rome.

Efficiënte zaak – De theologen kunnen ook gekozen worden met een meerderheid van de stemmen door het Cenakel van de Congregatie voor de Geloofsleer als ze zijn voorgedragen door de kanselier of een theoloog uit de Cenakel.

Formele zaak – De theologen worden ontvangen door het Cenakel van de Congregatie voor de Geloofsleer die de benoeming publiek zal maken in naam van Aristoteles.

Uiteindelijke oorzaak- De theologen vernieuwen hun geloofsgeloften of spreken ze uit als ze geen lid zijn van de clerus. Ze leggen de gelofte af om de integriteit van de teksten in hun bezit te beschermen met hun leven. Daarnaast leggen ze ook een eed van geheimhouding af voor de vergaderingen van het Cenakel en de Congregatie voor de Geloofsleer.

Het advies

Elk trouw lid van de geestelijkheid of een theoloog kan een verzoek om advies over het Dogma of een deel van het Dogma indienen. Het advies van de theoloog is officieel als het schriftelijk en officieel de positie van de Kerk van Aristoteles weergeeft.

Tegen het advies gegeven door een theoloog kan beroep worden aangetekend op verzoek van de aanvrager. Dit beroep wordt aangetekend bij de kanselier van de congregatie van de Congregatie voor de Geloofsleer. Indien de kanselier het noodzakelijk acht om het besluit te heroverwegen komt het Cenakel samen om te debatteren over de kwestie.

De Zwarte lijst

Elke theoloog kan bij zijn collega’s in het Cenakel een verzoek indienen om een tekst op de Zwarte lijst te laten plaatsen. Deze tekst kan ketterse gedachten bevatten die de integriteit van de Universele Kerk kunnen schaden. Teksten komen op de Zwarte lijst als de meerderheid van de theologen van de Congregatie voor de Geloofsleer hiervoor gestemd heeft.

Teksten op de Zwarte lijst zijn niet onderworpen aan het beroep en kunnen enkel van de lijst gehaald worden door het Cenakel.

Validatie van de teksten

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine teksten en belangrijke teksten.

Kleine teksten zijn dogmatische en lithurgische reacties die niet bedoeld zijn op opgenomen te worden in het Aristotelische Dogma.

De belangrijke teksten zijn de vertalingen van oude Romeinse Rollen ontdekt tijdens het tijdperk van de vernieuwing van het geloof met inbegrip van de heiligenlevens van de Vroege Heiligen.

Alle gelovigen en geestelijken kunnen een tekst ter validatie indienen bij de Congregatie voor de Geloofsleer. De Congregatie voor de Geloofsleer zal deze teksten grondig onderzoeken en de inhoud zal bestudeerd worden door het Cenakel van theologen van de Congregatie voor de Geloofsleer onder leiding van een theoloog-rapporteur aangeduid door zijn collega’s.

Als de inhoud van de tekst voorgelegd aan de kanselier klaar is voor validatie is deze verplicht:
- Om de tekst naar de curie te zenden voor de uiteindelijke validatie als het een belangrijke tekst betreft.
- Om de geldigheid te verkondigen als het gaat om een kleine tekst.

De Heiligverklaring

Elke gelovige of lid van de clerus mag een persoon voordragen tot Heiligverklaring als dit door minstens drie Aristotelische gelovigen kan worden getuigd onder ede van de dood en als deze persoon door de Congregatie voor de Geloofsleer niet wordt gezien als een Vroege Heilige.

Materiële zaak – Heeft het statuur van Heilige van de Universele Kerk: Artsen van de Kerk, Martelaren, Predikers en Bouwers.

Formele zaak – Het openen van een Heiligverklaringproces is gebonden aan strenge regels en deze regels moeten worden nageleefd op straffe van ontslag.

De Hagiografie omvat:
- Het religieuze leven van de voorgedragen persoon van de heiligverklaring (Vita) beschikbaar in een verhalende stijl en op basis van elementen die de natuur van een Heilige van de Universele Kerk karakteriseren.
-Een samenvatting van de gedachte van de voorgedragen persoon van de heiligverklaring geïllustreerd door citaten.
- Een verzameling van opmerkingen van gelovigen of geestelijken die de unieke persoonlijkheid van de voorgedragen persoon weergeven.
- Een verzameling van spreuken uitgesproken door de voorgedragen persoon tijdens zijn leven.
- Een catalogus van de relikwieën die worden geassocieerd met de voorgedragen persoon. ( in het bijzonder de plaats van zijn stoffelijke overschot.)
- Een galerij van zijn banners, wapenschilden en avatars.

Efficiënte zaak – De Hagiografie is onderworden aan de controle van het Cenakel van theologen van de Congregatie voor de Geloofsleer zowel de vorm als de inhoud.

Wanneer het Cenakel de Hagiografie heeft onderzocht en vatbaar acht voor validatie wordt deze naar de kanselier gestuurd. De kanselier van de Congregatie voor de Geloofsleer moet de Hagiografie naar de curie zenden voor validatie, als deze validatie positief is zal de kanselier van de Congregatie van de Congregatie voor de Geloofsleer de voorgedragen persoon Heilig verklaren.

Uiteindelijke zaak – De heiligverklaring zal plaatsvinden op het openbaar op het plein van Aristoteles. De Hagiografie wordt voorgelegd aan de universaliteit van de gelovigen en de clerus van Aristoteles die vrij kan reageren. Zeven dagen na de opening van de Heiligverklaring opent de Kanselier van de Congregatie van de Congregatie voor de Geloofsleer over de Heiligverklaring voor de gelovigen en de clerus van Aristoteles. De voorgedragen persoon wordt een Heilige van de Universele Kerk na een periode van zeven dagen als de Hagiografie 70% positieve reacties verzameld.

Zaligen

Materiële zaak – Gelovigen waarvan hun leven en geloof een voorbeeld zijn.
Efficiënte zaak – De persoon wordt voorgedragen door een gelovige die een Hagiografie indient.
Formele zaak – Het Cenakel van de Congregatie voor de Geloofsleer valideert de Hagiografie.
Uiteindelijke zaak – De Zalige wordt een model voor alle Aristotelische gelovigen.

De Status wordt toegekend aan de gezegende mensen die een voorbeeldig leven hebben geleid en gewerkt hebben voor het geloof.

De Status wordt toegekend door de theologen van de Congregatie voor de Geloofsleer. Zij controleren of de voorgestelde Hagiografie consistent is met het dogma en het canoniek recht. Ook wordt er gecontroleerd of de kandidaat Zalige ook een voorbeeldig leven heeft geleid als Aristotelisch gelovige.

De Status wordt bereikt door een proces van zaligverklaring volgens de statuten van de Congregatie voor de Geloofsleer.

De Hagiografie van de Zalige wordt gepubliceerd in het Dogma. Het kan eventueel dienen als basis voor de Heiligverklaring. De Zalige kan lokaal gezien worden als een Heilige en een voorwerp zijn van aanbidding.

Heilige

Materiële zaak – Een Zalige die een grote impact heeft gehad op de reputatie van de Kerk en het geloof.
Efficiënte zaak – De Zalige wordt voorgesteld op basis van een eerder gevalideerde Hagiografie door een lid van de Aristotelische curie.
Formele zaak – De Hagiografie wordt gevalideerd door de curie (mogelijk na een debat)
Uiteindelijke zaak – De Heilige is een gids op het pad der deugd.

De Heilige is een Zalige die een grote impact had op het geloof tijdens zijn leven of na zijn dood.

De Status wordt verleend door de kardinalen die controleren of de impact ervan op de kerk positief en belangrijk was. Als het een moderne Heilige betreft vragen ze de mening van de gelovigen op de Plaats van Aristoteles.

De Status wordt verkregen via een Heiligverklaringproces dat verschilt als het om een Moderne of een Oude Heilige gaat.

- Als het om een Moderne Heilige gaat wordt de mening van de gelovigen gevraagd op het plein van Aristoteles. Het vervolg van de Heiligverklaring verloopt volgens de wetten en de organisatie van de curie.
-Als het gaat om een Oude Heilige verloopt de Heiligverklaring meteen volgens de wetten en de organisatie van de curie.

De Heilige is een voorbeeld voor de gelovigen in de hele wereld en voor alle geestelijken. Zijn denken en handelen zijn referenties die worden erkend door alle gelovigen. Er mogen kerken en kapellen in zijn naam gewijd worden, pelgrimstochten organiseren in zijn naam en rituelen naar hem een ritueel toekennen.


Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
 
De Congregatie voor de Geloofsleer
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Filmpje van castratie muis, niet voor gevoelige mensen
» Ik wil een compact camera kopen voor erbij.
» Planten, mos en ander groen voor muizen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kerkelijke Provincie Keulen :: Aartsbisdom Keulen :: De Bibliotheek :: Scriptorium-
Ga naar: