Kerkelijke Provincie Keulen

De Kerkelijke Provincie Keulen
 
IndexPortaleFAQZoekenRegistrerenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen

Deel | 
 

 De nieuwe inzichten van Aristoteles

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Nikolaj Rostov
Overleden
avatar

Aantal berichten : 1123
Registration date : 04-07-08

BerichtOnderwerp: De nieuwe inzichten van Aristoteles   za mei 28, 2011 3:05 pm  De nieuwe inzichten van Aristoteles


  Eerste inzicht
  Wijsheid is de neiging om te handelen door middel van compromissen, om aldus te handelen als een goed huisvader. Maar het is deze compromis tussen twee uitersten die ons niet "boven" de partijen plaatst en ons niet het "juiste ding" laat kiezen maar ons juist beklemd in onze gedachten. Wijsheid kiest namelijk zelf altijd de juiste weg.

  Tweede inzicht
  Het intellect is iets Goddelijks in vergelijking met de mens. De rede is iets Goddelijks in vergelijking met het roekeloze leven dat mensen leiden. Dus luister niet naar degenen die zijn als een slecht raadsman voor de mens, omdat zij de gedachten van de mensen beperken en zij de gedachten beperken tot er niets anders overblijft als dodelijke of sterfelijke dingen. Laat u leiden door het nobele in uzelf zodat u naar de Zon zult opstijgen.

  Derde inzicht
  Het is door zich te onthouden van de extremen dat men de matigheid leert kennen en zo werkt het ook voor de moed in ons allen. Juist door dat te vrezen wat wij niet kennen worden wij onbevreesd omdat wij leren van deze angsten en uiteindelijk zullen wij zo uitgroeien tot een staat waarin wij al onze angsten kunnen weerstaan.

  Vierde inzicht
  Een dronken man valt naar voren omdat zijn hoofd zwaar aanvoelt door de wijn en het bier en het lijkt alsof hij dood is. Strikt genomen is hij ook dood omdat wijn en bier ons aanhankelijk maken van anderen en wij hierdoor de rede verliezen.

  Vijfde inzicht
  Het inzicht van God heeft ervoor gezorgd dat het universum is begiftigd met vier elementen die constant in beweging met elkaar zijn. Zo speelt de wind met het vuur en laat het, het water dansen. Maar ook laat het water de lucht contact maken met de aarde om zo te komen tot een Goddelijke eenwording.

  Zesde inzicht
  Een logisch standpunt is dat de mensen van zichzelf uit graag leren. Maar kennis is het resultaat van rationele overdenkingen, omdat de overdenking een syllogisme is dat kennis produceert. Om te voldoen aan de natuurlijke verlangens van de mens, is een overdenking nodig omdat het effect als zodanig niet kan bestaan zonder de oorzaak.

  Zevende inzicht
  Als mijn belangrijkste standpunt is: Alle mensen zijn sterfelijk, en mijn kind predikt door deze opvatting dat: Alle Grieken mensen zijn, is de conclusie van deze syllogisme logica dat: Alle Grieken sterfelijk zijn.
  Maar de waarheid is dat het subtiele doel van deze syllogisme is dat het aantoont dat het hoogtepunt van het leven de onsterfelijkheid in het leven hierna is.

  Achtste inzicht
  Beleidsanalyse leert ons dat wanneer sommigen grote rijkdommen bezitten en anderen niet het resultaat enkel maar kan zijn dat zelfs in de grootste democratieŽn of de meest ongecontroleerde dictaturen deze twee producten tegen elkaar in zullen gaan.

  Negende inzicht
  De poŽtische dictie moet twee kwaliteiten bezitten: wees duidelijk en verhef u boven de vulgaire taal. Het moge duidelijk zijn dat deze woorden letterlijk genomen moeten worden anders levert het niets op. De woorden zullen anders worden geÔnterpreteerd en ze zullen als leugens worden gezien. Kortom, zorg ervoor dat de teksten zuiver en duidelijk zijn zodat ze geen raadsel vormen voor de toehoorders en ze niet klinken als woorden van barbarij. Zijn de woorden niet zuiver en vol van vulgaire taal, dan zullen ze vreemd en hol overkomen.

  Tiende inzicht
  De mens dient te leven in de stad, want het is de stad waar allen samen komen en waar men de politiek bedrijft en het onderwijs wordt gegeven. Laat door de handeling van het leven in de stad zien dat u behoort tot de mensheid en geef aan uw leven een fundamentele dimensie. Dus als u woont buiten de stad bent u niets anders dan: Ofwel een beest, ofwel God.

  Elfde inzicht
  Alleen een gelovige filosoof ziet in de aard van de dingen het Goddelijke, zoals een goed bestuurder die de beginselen van het leven beziet en ze met elkaar in vrede samen laat leven. Door te werken en te leven in de stad zullen wij een anker vinden en kunnen wij ons wortelen daar waar wij de gelegenheid hebben om alles te doen wat wij maar wensen te doen.

  Twaalfde inzicht
  De politicus moet weten wat goed is in zichzelf om te kunnen bepalen wat juist en goed is. Want hij die deze wijsheid niet bezit zal de positieve rechten, die een meerwaarde geven aan het leven om hem heen, afdoen als onjuiste rechten en zo zal de rechtvaardigheid worden ingeruild voor de verschrikkelijke plaag van gewapend onrecht.

  Dertiende inzicht
  De kwaliteit van de verbale expressie is om duidelijk te zijn binnen de gemeenschap. Daarom zeg ik: God kan enkel het geheim van het universum onthullen wanneer hij een monnik wordt.

  Veertiende inzicht
  Het is door haar aard dat de mensen zijn wat ze zijn, maar het is door hun daden dat ze gelukkig zijn of niet. Zoals ik reeds gebruik heb gemaakt van de menselijke gevoelens, zo zal God het na mij, door Christos, nogmaals doen.

  Vijftiende inzicht
  De studie van de natuurlijke realiteit onderscheiden we in vier stukken. Neem bijvoorbeeld een standbeeld. De materiŽle oorzaak: De grondstof waaruit het object is gemaakt, hier is dat het marmer. De oorzaak maakt het mogelijk dat er zich risico's voordoen en dat er onregelmatigheden zijn in het object. In tegenstelling tot de beperkingen van de materie, komen de "ongevallen" enkel voort uit toeval. De formele oorzaak: De vorm die de beeldhouwer aan de materie geeft. De uiteindelijke oorzaak: Het einde, je wilt het ding gebruiken, dat is het doe. Niets wordt geleverd zonder er eerst een blik op te hebben geworpen. De efficiŽnte oorzaak: De activiteit van de beeldhouwer, beeldhouwen is het feit, omdat alle motorische ontwikkelingen nodig zijn om dit beeld te maken. Hetzelfde object kan een veelvoud aan oorzaken hebben, maar nog altijd blijft het object hetzelfde.

  Zestiende inzicht
  Elke zoekopdracht is een kunst op zichzelf, net zoals elke actie en elke beraadslaging een kunst op zichzelf zijn om te komen tot dat wat goed is. We kunnen daarom definiŽren dat: De perfectie van de deugd is als het zonlicht. Het is een kunst op zichzelf maar blijft in alle omstandigheden hetzelfde.

  Zeventiende inzicht
  Hij zal door God worden gezonden om mijn werk af te maken en de mensheid verder zal leiden over het pad van de Goddelijke Bemiddelaar om uiteindelijk te komen tot het Zonneparadijs. Hij en zijn opvolgers zullen een bouwwerk opbouwen dat ver boven de Tyrrheense Zee zal uitsteken en het universele karakter ervan zal over de mensheid schijnen.

  Achtiende inzicht
  Geluk is een vorm van contemplatie, men moet er samen aan werken.

  Negentiende inzicht
  Gevoelige schoonheid is een beeld van eeuwige schoonheid, dat door de ziel wordt versterkt en voortkomt uit de kopieŽn van de ideeŽn. De schoonheid is het resultaat van bepaalde verhoudingen en bepaalde maatregelen en harmonische ritmen.

  Twintigste inzicht
  Metafysica is de wetenschap van dat wat is zoals het behoort te zijn. Het is de wetenschap van de diepere oorzaken en ook de wetenschap van wat het is zoals het behoort te zijn.

  Eenentwintigste inzicht
  De essentie van de dingen is in de dingen zelf en dit geeft hen vorm. De Almachtige God is in alles en geeft zo de essentie aan de dingen.

  TweeŽntwintigste inzicht
  Inzichten betekent in mijn metafysica het woord van de Opperste, de creatieve principes en rationele redenen van de wereld zoals de eeuwige ideeŽn archetypen zijn van alle dingen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
 
De nieuwe inzichten van Aristoteles
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nieuwe fuzz muisjes
» nieuwe muisjes er bij, ruzie en raar gedrag
» Nieuwe muizen introduceren

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kerkelijke Provincie Keulen :: Aartsbisdom Keulen :: De Bibliotheek :: Scriptorium-
Ga naar: