Kerkelijke Provincie Keulen

De Kerkelijke Provincie Keulen
 
IndexPortaleFAQZoekenRegistrerenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen

Deel | 
 

 De sacramentis in Hollandia

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Leopold
Kardinalen
avatar

Aantal berichten : 503
Leeftijd : 32
Localisation : Utrecht
Registration date : 24-08-10

BerichtOnderwerp: De sacramentis in Hollandia   di jun 05, 2012 10:34 am

Citaat :

  De sacramentis in Hollandia


   Over de sacramenten in Holland  Teneinde concrete richtlijnen in verband met het toedienen van de heilige sacramenten van onze Heilige Roomse-Aristotelische Kerk te verspreiden werd dit document opgesteld. De drie meest verleende sacramenten, met name het doopsel, het huwelijk en de begrafenis, worden hierin beschreven met wat voorafgaand het sacrament moet gebeuren en tevens hierna. De parochiale verantwoordelijken hebben echter nog steeds het laatste woord, met respect voor het canoniek recht en de gehoorzaamheid aan de kerkelijke hiërarchie.

  De parochiaal verantwoordelijke die beschreven wordt in dit document is de persoon die de formaliteiten voorafgaand en na het sacrament regelt. Deze is ofwel een pastoor, koster, vicaris of diaken verbonden aan de parochie, een kapelaan verbonden aan een familiale of gemeenschapskapel of een persoon met speciale goedkeuring van een hogere autoriteit.

  Over de locatie waarop het sacrament zal worden verleend gaat de voorkeur uit naar een aristotelisch gebedshuis, zoals een kerk of kapel. Andere plaatsen zijn mogelijk indien deze de goedkeuring uitdraagt van alle betrokkenen en indien geen noemenswaardige bezwaren kunnen worden aangehaald. Respect en eerbied voor de Allerhoogste, de Kerk en haar gelovigen zijn prioritair in deze keuze.

  Een speciaal geval is het gebruik van de kathedraal van Den Haag, wat geregeld wordt door de brief van toenmalige aartsbisschop van Keulen, monseigneur Sonho de Carvalho Guimaeres de Ligne, van 5 juni 1458.


  Voor het sacrament van het doopsel, de opname en vergeving van de zonden van een nieuw lid van onze gelovige gemeenschap, wordt vereist dat:

  • De kandidaat-dopeling de wens om gedoopt te worden expliciet kenbaar maakt aan een parochiaal verantwoordelijke van de parochie waarin de kandidaat-dopling resideert.
  • De kandidaat-dopeling de goedkeuring heeft van de parochiaal verantwoordelijke om tot een voltrekking van het sacrament van het doopsel over te gaan.
  • De kandidaat-dopeling een gedoopte peetouder aanduidt, hoogstens twee personen, die als getuige van het doopsel zullen fungeren, geestelijke begeleiding zal geven en de kandidaat-dopeling gedurende de doopviering aan de gemeenschap zal voorstellen. De peetouder moet bijgevolg een voorbeeldig aristotelisch gelovige zijn.
  • De kandidaat-dopeling zal een fragment uit het Boek der Deugden of andere dogmatische tekst moeten voorlezen gedurende de doopviering en deze bespreken met als doel zijn motivatie om tot onze kerkgemeenschap toe te treden duidelijk te maken.

  • De parochiaal verantwoordelijke is verplicht om onderzoek te doen naar het verleden van de kandidaat-dopeling en de kandidaat-dopeling bekwaam te achten om het sacrament van het doopsel te ontvangen.
  • De parochiaal verantwoordelijke is verplicht om na de voltrekking van het sacrament van het doopsel deze gebeurtenis in te schrijven in het centrale doopregister van het bisdom Utrecht in het bisschoppelijk paleis te Utrecht.  Voor het sacrament van het huwelijk, de verbintenis tussen man en vrouw voor de ogen van de Almachtige en de Heilige Kerk, wordt vereist dat:

  • De verloofden moeten beiden gedoopte aristotelische gelovigen zijn.
  • De verloofden mogen geen bloedverwantschap in de vierde graad of lager hebben.
  • De verloofden de wens om gehuwd te worden expliciet kenbaar maken aan een parochiaal verantwoordelijke van de parochie waarin de verloofden resideren. Indien de verloofden op twee verschillende plaatsen resideren gaat de voorkeur uit naar de parochie waarin de toekomstige echtgenote resideert.
  • De verloving moet minstens vijftien dagen voor het huwelijk kenbaar gemaakt worden door een aankondiging door de parochiaal verantwoordelijke in de parochie waar het huwelijk zal plaatsvinden, tenzij omwille zwaarwichtige redenen de parochiaal verantwoordelijke anderzijds beslist.
  • De verloofden elk één getuige voor het huwelijk aanduiden, dewelke ook beiden gedoopte aristotelische gelovigen moeten zijn.

  • De parochiaal verantwoordelijke is verplicht om onderzoek te doen naar het verleden van de verloofden en de verloofden bekwaam te achten deze door het sacrament van het huwelijk te verbinden.
  • De parochiaal verantwoordelijke is verplicht om na de voltrekking van het sacrament van het huwelijk deze gebeurtenis in te schrijven in het centrale huwelijksregister van het bisdom Utrecht in het bisschoppelijk paleis te Utrecht.  Voor het sacrament van de begrafenis, de teraardebestelling van het lichaam van een overleden gelovige, wordt vereist dat:

  • De overledene moet een gedoopte aristotelische gelovige zijn.
  • De begrafenis wordt aangevraagd door de naaste familie of vrienden, met een voorkeur voor de eerste groep, aan een parochiaal verantwoordelijke. Indien de begrafenis niet door zal gaan in de parochie waarin de overledene resideerde, dient de parochiaal verantwoordelijke van de parochie van de overledene hiervan op de hoogte gesteld te worden. Indien geen naaste familie of vrienden de begrafenis aanvragen, kan de parochiaal verantwoordelijke hiertoe zelf het initiatief nemen.
  • De overledene mag niet bekend staan als een notoire ketter, manifeste zondaar of zelfmoordenaar.

  • De parochiaal verantwoordelijke is verplicht om onderzoek te doen naar het verleden van de overledene en de overledene geschikt te achten om het sacrament van de begrafenis te ontvangen en in gewijde grond begraven te mogen worden.
  • De parochiaal verantwoordelijke is verplicht om na de voltrekking van het sacrament van de begrafenis deze gebeurtenis in te schrijven in het centrale begrafenisregister van het bisdom Utrecht in het bisschoppelijk paleis te Utrecht.  Ad majorem Dei gloriam!


  Opgemaakt te Utrecht, de vijfde dag van de zesde maand van het Jaar onzes Heren MCDLX, onder het Pontificaat van Zijne Heiligheid Innocentius VIII.

  Leopold de LigneTerug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
 
De sacramentis in Hollandia
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kerkelijke Provincie Keulen :: Poorten van het Aartsbisschoppelijk Paleis :: Mededelingen-
Ga naar: