Kerkelijke Provincie Keulen

De Kerkelijke Provincie Keulen
 
IndexPortaleFAQZoekenRegistrerenGebruikerslijstGebruikersgroepenInloggen

Deel | 
 

 De pastoralis in Hollandia

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Leopold
Kardinalen
avatar

Aantal berichten : 503
Leeftijd : 32
Localisation : Utrecht
Registration date : 24-08-10

BerichtOnderwerp: De pastoralis in Hollandia   za feb 25, 2012 5:58 pm

Citaat :

  De pastoralis in Hollandia


   "Vergeef mij, ik ben klaar om Uw wegen te volgen. Toon mij de weg, zodat ik deze zonder twijfel kan bewandelen.", uit de lofzang "U bent mijn Heer".  Dierbare broeders en zusters in het geloof,


  De afgelopen weken heeft de Kerk in Holland, deel van de aristotelische wereldkerk onder de bescherming en het leiderschap van de Heilige Vader in Rome, niet stilgezeten. Onze aartsbisschop, monseigneur Elequest, heeft een rondreis gemaakt in het graafschap en elke parochie bezocht. Deze visitaties waren echter niet alleen beleefdheidsbezoeken, want tijdens deze bezoeken werden enkele belangrijke benoemingen gedaan. Wij willen bij deze heer Bill Turner, bijgenaamd Bootstrapbill, bedanken om over de veiligheid van onze aartsbisschop te waken en hem te begeleiden op zijn tocht.

  Het pastoraal in onze Nederlandstalige kerkprovincie was in sommige parochies niet geheel ingevuld. De pastoorsbenoemingen “in gratibus” (IG) vereisen gewijde clerici met theologische scholing (niveau 3; Weg van de Kerk). Indien aan de voorwaarde van de wijding niet voldaan kan worden is het ook mogelijk om een koster, een lekenbroeder, aan te stellen als geestelijk verantwoordelijke voor een parochie.

  Alhoewel het lange tijd zo was dat niet elke parochie toegang had tot het woord Gods is dit probleem vanaf heden van de baan. De twee parochies die lange tijd zonder priester zaten, Amsterdam en Heusden, hebben opnieuw pastoors. Vader Bolsius, ooit aartsbisschop van Keulen, zal Amsterdam onder zijn hoede nemen, bijgestaan door de pas aangestelde diaken, broeder Annando. Monseigneur Sonho, broer van vader Bolsius en tevens ook ooit aartsbisschop van Keulen geweest, heeft zichzelf ten dienste gesteld van de Heusdense parochie. Voor zijn komst werd deze parochie overeind en levendig gehouden door twee rechtschapen heren en diakens, broeders Gautran en Dafke. Wij willen ook onze dank aan hen betuigen voor hun inzet voor hun parochie.

  Onze dank blijft echter niet gebonden aan de parochie Heusden, maar aan elke geestelijke in ons bisdom. Aan de oudgedienden, maar ook aan de jonge mannen en vrouwen die zich ten dienste stellen van de Almachtige, de Kerk en de gemeenschap: een welgemeende dank, namens de Hollandse Kerk, de Kerk in het Keizerrijk en de universele Moederkerk.

  Onze Nederlandstalige kerkgemeenschap bestaat bijna vijf jaar, en in die vijf jaar sinds de benoeming door Rome van monseigneur DragothAr tot bisschop is er veel gebeurd. We hebben gebloeid, gegroeid, maar ook moeilijkere periodes gekend. Grote mannen en vrouwen zijn gekomen, en gegaan. In het bijzonder wil ik ook de tijd nemen om onze geliefde en veel te vroeg van ons heengegane herder, monseigneur Nikolaj, te herdenken. Moge hij nooit vergeten worden, net als allen die hun leven ten dienste van het grotere en goede hebben gesteld.

  Tot slot wil ik via deze brief ook een oproep lanceren richting eenieder die een verlangen heeft om Gods werk te verrichten. Deze mensen bestaan nog, want binnenkort zal ook broeder Florius toetreden tot het priesterschap en deel uitmaken van de apostolische successie. Of het nu om een roeping gaat tot het priesterschap of om zich als lekenbroeder of -zuster meer te willen inzetten in de eigen parochie, het bisdom of zelfs in Roomse instituten, men kan zich steeds met vragen en bekommernissen tot zijn of haar lokale geestelijke wenden of tot het episcopaat, monseigneur Elequest en ikzelf. De oogst is groot, maar er zijn weinigen die ze binnenhalen. Uw hulp kan werkelijk een verschil maken.


  Moge de Allerhoogste Holland zegenen en Sint-Sjnoel erover waken!  Opgemaakt te Utrecht, de vijfentwintigste dag van de tweede maand van het Jaar onzes Heren MCDLX, onder het Pontificaat van Zijne Heiligheid Innocentius VIII.

  Leopold de Ligne
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken
 
De pastoralis in Hollandia
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kerkelijke Provincie Keulen :: Poorten van het Aartsbisschoppelijk Paleis :: Mededelingen-
Ga naar: