Kerkelijke Provincie Keulen
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Kerkelijke Provincie Keulen

De Kerkelijke Provincie Utrecht
 
IndexPortaleZoekenLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 [Vertaald]Hagiografie van de Apostel Paulos

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Nikolaj Rostov
Overleden
Nikolaj Rostov


Aantal berichten : 1123
Registration date : 04-07-08

[Vertaald]Hagiografie van de Apostel Paulos Empty
BerichtOnderwerp: [Vertaald]Hagiografie van de Apostel Paulos   [Vertaald]Hagiografie van de Apostel Paulos Icon_minitimedi maa 17, 2009 8:27 pm

Hagiografie van de apostel Sint Paulos

Paulos is enkele jaren voor Christos geboren, in een dorpje aan de kust van de middellandse zee, in Judea. Hij was een dromerig en gereserveerd kind. Hij deed niets liever dan rond te zwerven in de schitterende landschappen die zijn dorp omringden. Hij kon uren naar de zee kijken, het ruisende gras op de heuvels observeren, en luisteren naar de krekels die op de door de zon opgewarmde stenen zaten. Hij had veel kameraden, maar weinig vrienden. Zijn ouders waren arm, maar een iets beter gestelde oom liet hem naar Jeruzalem komen. Daar leerde hij lezen, schrijven en rekenen. Zijn oom stelde een Griekse leraar aan, die hem alle materies, nuttig voor een koopman, bijbracht. Maar de oude man, die de rijke persoonlijkheid van het kind voelde, bracht hem ook filosofie bij, en hij leerde hem de doctrine van Aristoteles.

Volwassen geworden, werd Paulos dus een koopman. Zijn oom had geen kinderen, aldus erfde Paulos de handel. Hij had een zekere ambitie, en de familiezaak bloeide als nooit tevoren. Hij bezat pakhuizen in Jeruzalem en Caesarea, en drie galeien. Hij had veel leveranciers in Judea en in het hele Midden-Oosten. Zijn klanten waren verspreid over het hele Rijk. Paulos was rijk en werd bewonderd, hij was tevreden met zijn leven, maar hij had geen tijd meer om de zee en de heuvels te bewonderen, en hij was niet gelukkig.

Op een dag trok hij naar een dorp in het noorden van Judea om een leverancier van olijfolie te zien, en hij zag een man, gevolgd door een klein groepje. Die man heette Christos. Paulos hoorde hem tot de dorpelingen spreken en nam deel aan de conversatie. Nadat hij de man zag, zo eenvoudig, maar toch stralend van wijsheid en geluk, keerde Paulos terug. Hij herinnerde zich zijn Griekse opleiding en de wijsheid van Aristoteles, en merkte onmiddellijk het verband tussen de Allerhoogste en Christos.

Paulos moest wel terugkeren naar zijn handel, maar hij verloor Christos niet uit het oog. Zijn netwerk stond hem toe om op de hoogte te blijven van de verplaatsingen van deze laatste. En elke keer hij kon, ging hij naar de profeet luisteren. De tijd ging voorbij, de lessen stapelden zich op, en spoedig liet Paulos zijn oude leven achter zich om Christos te volgen. Hij bleef zijn handel van ver beheren. Hij verloor zijn rijkdom niet maar hij maakte geen winst zolang zolang hij op de wegen van Judea bleef.

Na het vertrek van Christos keerde hij terug naar Caesarea, maar zijn leven had een nieuwe wending gekregen. Omdat enkelen vertrokken om te prediken in heel het Rijk, en gemeenschappen te stichten, bleef hij in Judea met alle geschriften die hij had verzameld en die de leer van Christos bevatten.

Hij onderhield een intense correspondentie met de andere apostelen, net als met hun leerlingen die het Ware Geloof predikten. Hijzelf vormde geen leerlingen, maar hij schreef enkele brieven die de doctrine die zich ontwikkelde, te uniformiseren, kaderen en dirigeren. Geleerd als hij was, beschouwde hij het zijn rol om het woord van Christos te verinnerlijken, om het te herstellen in zijn oorspronkelijke staat, opdat het voor anderen toegankelijk zou zijn.

Paulos leefde lang en werd gerespecteerd. Hij verliet zijn rijke woning in Caesarea en gaf het aan de lokale Aristotelische gemeenschap, waarvoor het eerst een plaats van gebed was, daarna werd het een van de eerste bisdommen. Paulos zelf trok in een woning op de flank van een heuvel, met zicht op zee, aan de rand van het dorp. Hij vond er de kalmte die hij altijd gezocht had, en toch dichtbij de gemeenschap, en bracht de uren door met redigeren van zijn brieven, kijkend naar eb en vloed.

Toen hij stierf, werd hij begraven naast zijn huis, al uitkijkend op de zee. Het was zijn wens om elke avond de zon te zien ondergaan, op Rome, ver voorbij de golven, waarvan hij geloofde dat het op een dag het brandpunt van alle Aristotelische Gelovigen zou zijn.


Vertaald door: Raboude Mondrianus
Met dank aan: Ghislenus
Gecontroleerd en goedgekeurd door de Eerste Scriptor der Aristotelische Vertalers op den 17de maart in het jaar van onze Heere 1457
Terug naar boven Ga naar beneden
 
[Vertaald]Hagiografie van de Apostel Paulos
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» [Vertaald]Apostel Titus
» [Vertaald]Hagiografie van de Zalige Sjnoel
» [Vertaald]Hagiografie van de Heilige Marie-Madeleine
» Hagiografie Sint-Nicolaas

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Kerkelijke Provincie Keulen :: De Bibliotheek :: Scriptorium-
Ga naar: